6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион

Баячки и екстрасенси подбиват цената, взимат на око по 1000 - 2000 лв.
110
6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион
Снимка: Pixabay

Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за лечение на алкохолизъм и наркотични зависимости. Такава е цената в едно от лечебните заведения край морето. В нея се калкулира едномесечна терапия, с включено семейството на пациента, което да му оказва подкрепа в лечението, установи проверка на "Монитор".

Лечението може да бъде и по-евтино в зависимост от степента на алкохолната зависимост, както и избраната терапия, по преценка на лекаря.

В една от популярните клиники пакетът за 7 дни, включващ изчистване на организма, поставяне на имплант срещу пиенето, консултации и наблюдение, както и пълен пансион, струва 900 евро. За двуседмичен престой цената е 1600 евро. За 28 дни се броят 3000 евро. Същата е цената и за 30 дни. Лекари поясниха, че цената зависи още от вида на препарата, който се имплантира, фирмата производител и срока на действие.

В Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолни зависимости в столичния квартал "Суходол" престоят, всички процедури, психиатрична помощ и медикаментозно лечение са безплатни. Там обаче от близо десет години не се прилага подкожно имплантиране на медикамент, който се предпочита от повечето зависими. Той е на основата на веществото налтрексон и се рекламира като ефективен за продължително лечение, по-голямата част от което ще мине извън клиниката. Във вид на имплант веществото действа постепенно. Когато е в човешкото тяло, при употребата на наркотици или алкохол то блокира наркотическите аналгетици. В резултат опиоидите не оказват характерното си въздействие. Така приемът на алкохол и наркотици става безсмислен, тъй като човек не усеща ефекта от тях.

Много по-евтино за "лечение" взимат баячки и екстрасенси. За разваляне на магия за пристрастяване към пиячката те искат между 1000 и 2000 лева, като заковават цената на око според благосъстоянието на човека и неговите близки.

"В световен аспект е прието, че 7 години без алкохол след терапията означават пълно излекуване от зависимостта", каза доц. Соня Тотева – до неотдавна директор на Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолни зависимости.

Оказва се обаче, че независимо от широко рекламираните терапии, не е ясно колко ефективни са те.

"Проучване на успеваемостта на лечението на алкохолизма в България не се прави и скоро няма да се прави, категоричен беше пред "Монитор" д-р Александър Канчелов, психиатър и един от водещите специалист в лечението на тази зависимост, и собственик на специализирана клиника. - Такова проучване е необходимо и трябва да бъде част от национална политика и Национална стратегия против алкохолните зависимости. Към момента такава няма, няма и податки, че някой има намерение да разработи", допълни д-р Канчелов.

По думите му българската държава е абдикирала от този проблем, а здравните власти се държат така, сякаш не съществува. В подкрепа на думите си той посочи факта, че от близо четири години няма и национален консултант по алкохолни и наркозависимости. Такава до 2015 г. беше проф. Соня Тотева. Д-р Александър Канчелов определи проблема пиене като по-голям от този, свързан с приемането на наркотици.

"Той е десет пъти по-голям, отколкото този с наркозависимите, каза той. Обикновено един пиещ засяга с поведението си осем други – колеги, семейството, познати", допълни специалистът.

Независимо че не е правено национално проучване за хората, зависими от алкохола в България, приема се, че е от 3,5 до 5 процента. По данни от 2014 г., събирани във връзка с проект към тази дата

у нас алкохолно зависимите са били близо 500 000 души

Д-р Канчелов обаче е категоричен, че тежко пристрастените са около 350 000. Лекарската му практика показва, че съотношението им към наркозависимите е 10:1.

Оказва се, че в страната няма и достатъчно психиатри – специализирали в областта на лечението на зависимости. По думите на доц. Тотева към момента у нас тези специалисти са около десетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Чат във Фейсбук:- Здрасти- Здрасти, познаваме ли се?- Не. Да се запознаем Или имаш нещо против;)- Давай- Аз съм Галя. От София. Работя в клуб за танци. Организатор на културно-масовата дейност, състезания и пр. Свиря на арфа. Пея в кварталната оперета. Бивш фотомодел, танцувам, готвя, обичам да купонясвам, преподавам уроци вкъщи... Ми това е всичко- Пешо ... обичам да пия...
98
0
 
0
 
! Отговори
за един потенц убиец преди 4 години
Тази сутрин около 10-1030ч един пълен *** (според мене), се беше наквасил или от сутринта или от снощи. След няколко опита успя да подкара колата, като няколко пъти му вадиха ключовете от таблото, но той скачаше на бой и вади разни палки, заплашва със саморазправа, чупене и колко бил луд. Накрая успя да завие и излезе към главен булевард-Младост, Варна бл 109-110. Какво можем да направим освен тел 112? Ако го вържем като оня Динко- ще ни викат на разпит, може да ни съди! Колко такова има
97
0
 
4
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
за 6 000 лева ще си купя 600 литра полска водка!
96
2
 
3
 
! Отговори
kilio manasiev преди 4 години
te tezi deto ne piat nai golemi beli praviat
95
2
 
8
 
! Отговори
Ал Кохолик преди 4 години
Иедене, пиене и сгодни жени! Иначе за какво да живееш?
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БургаШки лешперИзвестен, или анонимен - все тая. Много народ се е опропастил с тоя алкохол и то точно защото се подценяват вредите от него.В цял свят алкохолизмът е болест, а само в България те питат:- Защо не пиеш, да не си болен?
93
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 69Не човек а желязо! - просъскал агентът фашист;Тихо мъртвият казал: Не, комунист!Само комунистите имат такава желязна воля!
92
3
 
7
 
! Отговори
БургаШки лешпер преди 4 години
По-добре известна пиянка, отколкто анонимен алкохолик!Наздраве, Явор.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един познат така..... Кусваше си, взе та му се услади. После се пропи. Жена му се нахна с детето, удариха и едни чужди мъдя по гъзягата и до там с безвредният алкохол.Безброй разбити семейства, опропастени животи и млади хора в гроба - до това води алкохола.
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли импланти за лекуване на алчност и корупция за политическата каста.Науката и медицината е много напреднала вече и трябва да се направят изследвания и експерименти за чипове, лекуващи алчността, желанието за кражба и лъжа на политическата каста.Всеки кандидат за политик би трябвало да бъде имплантиран със защитен чип.
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 93Хахаха.Уплаши ме много.*** пийни две ракии довечера,пък аз ще ходя да утешавам жената на другия пияндур като теб.Пред винкело всички са равни,както казват перничани.Пък ако ще и 150 кила да си.То и в казармата един такъв се правеше на голям бияч,щото беше едър,пък като го ръгнах с ножа и бързо се укроти.
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 92 Плондер като мен е 90 килограма и 1.90 см. И форумната мишка като теб докато си извади бухалката и съм я му я наврял знаеш къде, ***!
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Ще вдигаш 10 тона на ден,щото си *** и нищо не си могъл да завършиш.А относно боят и по-страшни от теб са ми се заканвали,пък още съм жив и здрав.Щял да раздава токати селяка-ще раздаваш ако някой ти стои мирно.Имам в колата една бухалка и бързо им минава мерака на такива плондери като теб да раздават токати.Пък за по-тежки ситуации имам и други подръчни средства.Като ме нападне някой такъв *** изобщо няма да се колебая да използвам всичко,каквото имам под ръка.Форумна мишка.
86
1
 
8
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Става въпрос за системно пиене и друсане,за цигарите не пише нищо.Няма ли човек желание да спре,каквото и лечение да му правят ще е без ефект.Само който изпати може да се стресне,но повечето заминават под земята.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 87 Ела вдигай като мен 10 тона на ден и после ми казвай да спортувам. В момента съм в обедна почивка, женчо! И след работа като пия две ракии със салата за да отпусна ела ми кажи че съм алкохолик. Нали ще те пратя с два туката при свети Петър, ***!
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 87 На мен от работа не ми остава да спортувам, а ако ти имаш време да спортуваш значи си някой химичен елемент, който цял ден си гледа мускулите във фитнеса за да сваля *** кифлиии като теб!
83
1
 
8
 
! Отговори
БургаШки лешпер преди 4 години
"лечебните заведения край морето" се наричат КАПАНИ! О, Боже мой!
82
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 85Хахаха.Баш така ще е.Пияндура , който не може да го вдигне бил привлекателен за жените,а мъже, които не пият и спортуват не се харесвали на жените.Това само някой замъглен пияндурски мозък може да го измисли.
81
0
 
3
 
! Отговори
за Ласкин е много преди 4 години
късно
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 84 Те такива охлюви като теб дето не пият и не пушат нали знаеш и че по жени не ходят. Къде ходиш по жени, бе шмиргел? Ти виждал ли си гола жена на живо, смооотальо?